Rozumienie i świadomość grzechu - perspektywa socjologiczna - Pawlik, Wojciech (Teologia i Moralność, 2015)
W artykule pojęcie grzechu jest analizowane w ramach nauk społecznych, czyli jako akt przekroczenia porządku normatywnego, który jest przedmiotem socjologicznych, antropologicznych i historycznych opisów. Na podstawie dokumentów i materiałów empirycznych (ankiety, wywiady) socjologiczne pokazano, w jaki sposób procesy laicyzacji i zmiany w świadomości moralno-religijne wpływają na doświadczenie grzechu w życiu codziennym - relatywizm moralny, selektywnej wiary, jak również autonomicznej moralności, są aksjonormatywny kontekście. Socjologiczna praca sfery sacrum kurczącym się w życiu publicznym i społecznym jest analizowana w odniesieniu do praktyki spowiedzi - z tego punktu widzenia, sakrament pokuty to kolejny obszar, w którym znaczenie religijne i doświadczenie mają do czynienia z tymi nowoczesnymi zmianami w kulturze i moralność.