Personalistyczne ujęcie cnoty vindicatio jako sprawności służącej międzyosobowemu pojednaniu - Niewiadomski, Krzysztof (Teologia i Moralność, 2015)
Cnota "vindicatio" była znana już w starozytności. Znaleziono także opis dokonany przez św. Tomasza według którego vindicatio miał ważną rolę w wymierzenia kary, tak by mogła ona służyć nawróceniu grzesznika i przywróceniu sprawiedliwości. W artykule opisano jego dodatkowy aspekt tej cnoty, który może być zdefiniowany jako personalistyczny - jest bardzo dobrze zobrazowany w biblijnej historii Józefa z Egiptu. Składa się z pewnych aktów, przyczyniając się ostatecznie do budowania pełnego pojednania międzyludzkiej. Położenie większego nacisku na ten aspekt może doprowadzić do lepszego zrozumienia procesu pojednania i jej praktycznych wymagań.