Zasada międzynarodowej solidarności w nauczaniu Jana Pawła II do dyplomatów - Makowski, Paweł Adam (Teologia i Moralność, 2015)
Aktualne wydarzenia na arenie międzynarodowej, eskalacja konfliktów i narastający terroryzm zagrażają pokojowi i bezpieczeństwu świata. Sytuacja ta wymaga refleksji na temat działań, które pomogą rozwiązać poruszone problemy. Jednym z warunków skuteczności w tym zakresie jest zasada solidarności międzynarodowej, o której traktuje niniejszy artykuł. Nauczanie Jana Pawła II o zasadę solidarności międzynarodowej jest drogowskazem dla dyplomatów i wszystkich ludzi dobrej woli, którym leży na sercu budowanie lepszej przyszłości i świata. Dlatego Jan Paweł II niestrudzenie podkreślał tę prawdę w swoich naukach skierowanych do dyplomatów.