Małżeństwo drogą do komunii z Bogiem w świetle Familiaris consortio Jana Pawła II - Hadryś, Jacek (Teologia i Moralność, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie małżeństwa jako drogi prowadzącej do komunii z Bogiem. Dlatego treść adhortacji Jana Pawła II „Familiaris consortio” została poddana analizie. Cała refleksja został podzielony na kilka części wzorowanych na odpowiednich częściach adhortacji. Na początku zostało przedstawione powołanie do małżeństwa w Bożym planie, następnie zaprezentowano poszczególne zadania małżeństwa oraz realizację tych zadań. Wyniki przeprowadzonych badań zostały podane we wnioskach.