Rodzina w rozłące migracyjnej - eksploracja zjawiska i możliwe formy wsparcia - Młyński, Józef (Teologia i Moralność, 2011)
Rodzina to nie tylko podstawowa komórką społeczeństwa, ale także grupa podtrzymując ciągłość biologiczną. Nie ma społeczeństwa bez rodziny, a także rodziny bez społeczeństwa. Te dwie jednostki uzupełniają się wzajemnie wewnątrz i tworzą organizm mający na celu właściwego funkcjonowania rodziny w społeczeństwie. Rodzina jest związkiem życia i miłości, która spełnia podstawowe potrzeby człowieka. Niestety ostatnio rodzina przeżywa wiele trudności związanych z jej funkcjonowaniem. Aby utrzymać się na pewnym poziomie gospodarczym jej członkowie są zmuszeni do emigracji z powodu braku pracy we własnym kraju. Migracja przynosi zarówno chciane i niechciane rezultaty, ale jest o wiele więcej skutków negatywnych. Dlatego dzisiejsza rodzina potrzebuje pomocy - wsparcia ze strony innych instytucji: państwa, szkoły i Kościoła. Obowiązek ten powinien być szczególnie wypełniany przez państwo, którego zadaniem jest wspieranie rodziny np poprzez tworzenie nowych miejsc pracy. Musimy pamiętać, że człowiek "nie jest (...) tylko produktem warunków ekonomicznych, ale jako żywa istota potrzebuje godnego życia i samorealizacji we własnym kraju".