Kiedy terapia pomaga dobrze się rozstać. Rzecz o rodzinnych narracjach - Peć, Bogdan (Teologia i Moralność, 2011)
Autor przedstawia jedną z interwencji terapeutycznych stosowanych w terapii małżeństw. Opiera się ona na konstruktywizmie społecznym, w którym język tworzy rzeczywistość, a nie reprezentuje go. W tym kontekście zmienia się rola terapeuty - nie jest on ekspertem ze znajomością dysfunkcjonalnych struktur rodzinnych, ale staje się ekspertem od prowadzenia "dobrej rozmowy".