Analiza etyczna przysięgi małżeńskiej - Bortkiewicz, Paweł Witold (Teologia i Moralność, 2012)
Artykuł podejmuje próbę analizy etycznej słów przysięgi małżeńskiej wypowiadanej przez małżonków w liturgii sakramentu małżeństwa. Analiza ta jest ukazana na tle słów ślubowania w ceremonii cywilnej, wzbogacanej nowymi treściami. Rzetelne odczytanie słów przysięgi małżeńskiej w liturgii katolickiej pozwala odkryć personalistyczny wymiar człowieka i jego miłości. Szczególnie zaś kreśli obraz człowieka jako istoty powołanej z daru miłości darmowego i osobowego Dawcy. Jest to obraz człowieka, który może zarazem spełnić siebie poprzez bezinteresowny dar z siebie samego.