Selected aspects of perceiving and experiencing birth - study of men participating in hospital childbirth and men with an experience of home childbirth - Stępkowska, Justyna; Bogusz, Magdalena; Stępkowska, Katarzyna (Teologia i Moralność, 2022)
Uczestniczenie w porodzie swojego dziecka może być dla mężczyzny płaszczyzną redefiniowania własnej tożsamości oraz kształtowania poczucia własnej wartości i samooceny. Celem badania była ocena czy istnieje zależność między miejscem porodu a wybranymi aspektami postrzegania i przeżywania przez mężczyzn uczestnictwa w porodzie swojego dziecka oraz ocena zależności między postrzeganiem przez mężczyzn porodu jako istotnego doświadczenia życiowego i doświadczenia wpływającego na samoocenę. W badaniu wzięło udział 147 mężczyzn w wieku od 18 do 57 lat (M = 34,56; SD = 8,29), którzy mieli doświadczenie uczestniczenia w porodzie swojego dziecka. Przeprowadzone badania miały charakter wstępny. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego; dobór próby nieprobabilistyczny. Badanie było anonimowe. Zastosowano autorski kwestionariusz. Zgromadzone dane przeanalizowano metodami statystyki opisowej z wykorzystaniem testów: Kołmogorowa-Smirnowa, U Manna-Whitney’a oraz analizy korelacji rangowej ρ Spearmana przy użyciu pakietu IBM SPSS Statistics 23. Za poziom istotności uznano próg α = 0,05. Główne wyniki (a) Towarzyszenie przy porodzie swojego dziecka jest istotnym czynnikiem wpływającym w opinii respondentów na samoocenę; (b) im silniejsze jest postrzeganie przez mężczyznę porodu swego dziecka jako ważnego wydarzenia w życiu, tym silniej w opinii respondentów, wydarzenie to wpływa na samoocenę. Przeprowadzone badania wykazują, że uczestniczenie przez mężczyznę wporodzie swego dziecka ma znaczenie dla jego samooceny. Zrealizowane badania, mające charakter wstępny, wskazują na potrzebę pogłębionych badań dotyczących obecności ojca przy porodzie dziecka oraz badań dotyczących wielopłaszczyznowego znaczenia tej obecności.