Kwestia rodziny i małżeństwa chrześcijańskiego w świetle katechez wygłoszonych przez Ojca Świętego Franciszka w latach 2014/2015 - Jeżewski, Michał (Teologia i Moralność, 2017)
Autor niniejszego artykułu rozważa, jak z perspektywy ponad dwóch lat pontyfikatu Ojca Świętego Franciszka przedstawia się jego troska duszpasterska i wykładnia teologicznomoralna dotycząca rodziny i małżeństwa chrześcijańskiego we współczesnym świecie. Tekst artykułu powstał na podstawie analizy treści katechez wygłoszonych przez papieża Franciszka w latach 2014/2015. Refleksja składa się z dwóch części. Pierwsza – krótsza część tekstu – ma charakter historiograficzny i przedstawia wkład Magisterium Kościoła w rozwój doktryny teologicznomoralnej dotyczącej małżeństwa i rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem roli poprzedników Franciszka – papieży: Pawła VI, św. Jana Pawła II i Benedykta XVI. Druga – zasadnicza część artykułu – dotyczy nauczania obecnego biskupa Rzymu i przebiega na podstawie analizy wybranych słów wypowiedzianych przez niego podczas katechez środowych wygłoszonych w latach 2014 i 2015, w których zawarł on dość konkretną wykładnię teologicznomoralną dotyczącą współczesnej rodziny. Rozważania Franciszka dotyczyły w szczególności roli i funkcji kobiety oraz mężczyzny – matki i ojca, dzieci, a także osób starszych w rodzinie. Wiele słów poświęcił w nich także wizji chrześcijańskiego małżeństwa oraz problemom, z jakimi boryka się rodzina we współczesnym świecie.