Problem dojrzałości osób przygotowujących się do sakramentu małżeństwa - Wieradzka-Pilarczyk, Anna; Pilarczyk, Hubert (Teologia i Moralność, 2017)
Dojrzałość osób przygotowujących się do małżeństwa stanowi podstawowy warunek ważności zawieranego sakramentu. Opisywana w artykule dojrzałość rozumiana jest wieloaspektowo, począwszy od dojrzałości prawnej, poprzez społeczną, emocjonalno-psychiczną, aż po interesującą nas w sposób najistotniejszy – dojrzałość religijną. Biorąc pod uwagę badania statystyczne, dotyczące tożsamości religijnej osób pomiędzy 18 a 40 r. życia, przedstawiony tekst zawiera wskazówki pastoralne na temat koniecznej formacji osób, które rozpoczynają bezpośrednie przygotowanie do złożenia sobie przysięgi małżeńskiej w Kościele katolickim.