Naprotechnologia jako holistyczna medycyna przyjazna rodzinie - Szturomska-Jozwik, Lena (Teologia i Moralność, 2017)
Naprotechnologia to zintegrowany system leczenia niepłodności małżeńskiej. Oparty jest na szczegółowej analizie przemian zachodzących w organizmie kobiety; pacjenci otrzymują gruntowną wiedzę na temat płodności i analizy biomarkerów cyklu. W rezultacie stają się równorzędnymi partnerami w procesie oceny i leczenia swoich własnych cykli. Naprotechnologia to także precyzyjna i spójna wiedza na temat rodziny i małżeństwa, którego istotnym aspektem jest nierozerwalność, pomimo trudności leczenia czy też ewentualnego negatywnego jego skutku. W ramach naprotechnologii opracowano indeks podstawowych wymiarów jedności małżeńskiej SPICE. Akronim ten pochodzi od angielskich słów, określających te płaszczyzny: spiritual, physical, intellectual, creative, emotional, a praca nad każdym z nich jest podejmowana podczas współpracy z instruktorem. Punktem wyjścia w omawianiu relacji małżeńskiej na bazie indeksu SPICE jest pojęcie kontaktu seksualnego. Jego definicja jest bardzo szeroka, a określana nimi więź dotyczy osób w ich całej cielesno-duchowej strukturze, angażując je w budowanie wspólnoty. Jednocześnie kontakt seksualny pozwala umieścić płodność człowieka we właściwym miejscu, podnosząc zasadniczo jakość całego życia. Kontakt seksualny dokonuje się na wszystkich płaszczyznach wymienionych w indeksie SPICE, dlatego wszystkie te obszary łączy w sobie i zespala.