Hermeneutyka nieciągłości i pentekostalizacja. Współczesne metamorfozy religii chrześcijańskiej - Kobyliński, Andrzej (Teologia i Moralność, 2017)
Głównym celem artykułu jest analiza współczesnych metamorfoz chrześcijaństwa w wymiarze globalnym. Wydaje się, że największą rolę w procesie głębokich zmian, zachodzących dzisiaj w obrębie religii chrześcijańskiej, odgrywa pięć następujących zjawisk: sekularyzacja, desekularyzacja, protestantyzacja, pentekostalizacja i decentralizacja. W ostatnich latach załamał się paradygmat sekularyzacji. Wielu naukowców mówi dzisiaj o desekularyzacji i powrocie religii w zmienionej formie. Najgłębsze znaczenie sekularyzacji dotyczy nie tyle problemu obecności religii w domenie publicznej, ile reinterpretacji prawd i symboli religijnych. Wielkim wyzwaniem jest dzisiaj proces pentekostalizacji chrześcijaństwa, który oznacza niezwykle szybki wzrost liczebny różnego rodzaju wspólnot stricte zielonoświątkowych oraz proces stopniowego przekształcania wielu innych chrześcijańskich Kościołów i związków wyznaniowych w jedną uniwersalną odmianę chrześcijaństwa charyzmatycznego w wymiarze planetarnym.