Podmiotowość i poszanowanie praw podstawowych w profesjonalnej opiece nad dziećmi. Artykuł recenzyjny - Żukiewicz, Arkadiusz (Teologia i Moralność, 2024)
Artykuł powstał na podstawie analizy treści monografii naukowej. Zastosowano metodę desc-research. Celem podjętych badań była prezentacja polskim czytelnikom aktualnej i poznawczo interesującej, zagranicznej monografii naukowej. Publikacja ta wpisuje się w pole nauk o rodzinie (pedagogiki rodziny itp.). Tłem wprowadzającym do dalszej polemiki są nakreślone zagadnienia, podjęte przez autorów poszczególnych rozdziałów monografii. Dotyczą one w szczególności obszarów odnoszących się do praktyki działalności opiekuńczej nad dziećmi oraz ochrony praw dzieci i ich aktywnego udziału w życiu społecznym. W podsumowaniu zaprezentowano merytoryczną wartość monografii oraz jej walory praktyczne (metodyczne), które mogą stanowić inspirację w toku kolejnych poszukiwań, prowadzonych na polach aktywności badawczej, teoretycznej oraz praktycznej.