"Jest z Wami Oblubieniec". Soteriologiczna perspektywa Listu do rodzin - Olczyk, Maciej (Teologia i Moralność, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie soteriologicznej perspektywy Listu do rodzin autorstwa Jana Pawła II. Stosując metodę krytycznej analizy źródła oraz analizę komparatywną tekstów, istotnych dla podjętego zagadnienia, autor starał się odpowiedzieć na pytanie, jak papieski dokument ujmuje wpływ tajemnicy Chrystusowego odkupienia na małżeństwo i rodzinę. Przeprowadzona refleksja pozwoliła na sformułowanie następujących wniosków. Jan Paweł II przypomniał rodzinom, że Chrystus, jedyny Odkupiciel człowieka, usuwa lęk i umacnia ludzką miłość, włączając ją w obieg nadprzyrodzonej miłości Bożej. W ten sposób „zbawiona miłość” pomaga prawidłowo postrzegać prawdę o człowieku jako mężczyźnie i kobiecie, o ich wzajemnym oddaniu się w osobowym darze, o macierzyństwie i ojcostwie jako służbie życiu oraz wychowaniu, o rodzicielstwie, przez które w świecie nieustannie rozlewa się życiodajność samego Boga. Chrystus, pozostając na wieki w oblubieńczym związku z Kościołem, objawia światu pełną prawdę o miłości mężczyzny i kobiety i pomaga ją zrealizować w konkretnych więziach rodzinnych.