Potrzeba podniesienia świadomości społecznej oraz promocji właściwych postaw w zakresie prokreacji - Lichtenberg-Kokoszka, Emilia; Gwoździewicz, Tomasz (Teologia i Moralność, 2024)
Panujące współcześnie wzorce kulturowe promujące swobodę seksualną, hedonistyczne nastawienie do życia, permisywizm moralny, kult ciała, rozdzielenie więziotwórczego i prokreacyjnego znaczenia ludzkiej seksualności, negowanie suwerennej woli Boga jako dawcy życia powoduje, że zwłaszcza młody człowiek nie potrafi odnaleźć właściwego paradygmatu ludzkiej prokreacji. Wskazuje to na pilną potrzebę podniesienia poziomu świadomości społecznej oraz promocji właściwych postaw w zakresie ludzkiej prokreacji, bazujących na założeniach antropologii chrześcijańskiej. Niniejszy artykuł ma zatem na celu ukazanie życia ludzkiego jako owocu współpracy rodziców z Bogiem oraz zagadnień związanych z odpowiedzialnym rodzicielstwem i wychowaniem seksualnym. Zastosowana metoda krytycznej analizy literatury przedmiotu z zakresu teologii, socjologii oraz familiologii pozwoliła na stwierdzenie, że chrześcijańskie podejście do małżeństwa wiąże się z odpowiedzialnym przyjęciem i podjęciem całego małżeńskiego i rodzicielskiego powołania oraz akceptacją wpisanego w akt seksualny elementu prokreacyjnego. Prawidłowe wychowanie seksualne zaś powinno ukazywać ją w pozytywny sposób, zachęcając równocześnie do wierności i odpowiedzialności za drugą osobę.