Aktualność przesłania Listu do rodzin Jana Pawła II w kontekście ogólnopolskiej peregrynacji relikwii bł. Rodziny Ulmów na przykładzie archidiecezji poznańskiej - Żelisławski, Jurand (Teologia i Moralność, 2024)
Przedmiotem artykułu jest List do rodzin Gratissimam sane Jana Pawła II oraz dokumenty dotyczące peregrynacji relikwii bł. Rodziny Ulmów w archidiecezji poznańskiej. Artykuł ma na celu ukazanie aktualności przesłania wspomnianego listu papieża Polaka na podstawie peregrynacji relikwii „Samarytan z Markowej” w archidiecezji poznańskiej. Wykorzystano metodę analizy porównawczej wyżej wymienionych materiałów. Wniosek wypływający z pracy wskazuje, że inicjatywa ogólnopolskiej peregrynacji relikwii bł. Ulmów wpisuje się w myśl Jana Pawła II, że „rodzina jest drogą Kościoła”. Wydarzenie wskazuje na aktualność przesłania tego dokumentu w kontekście modlitwy rodzin i za rodziny oraz świadectwa rodzin i dla rodzin.