Przesłania metafory obersturmführera przywołanej przez Victora Klemperera w książce LTI. Notatnik filologa - Czykwin, Elżbieta (Teologia i Moralność, 2024)
Treść artykułu stanowi analiza poruszającego cytatu z książki V. Klemperera LTI. Notatnik filologa. Autor, wybitny filolog pochodzenia żydowskiego, analizuje Lingua Tertii Imperii – Język Trzeciej Rzeszy, czasów rządów NSDAP, w których przyszło mu żyć. Wybrany cytat przedstawia autentyczną sytuację z życia codziennego, mającą metaforyczny, ukryty sens i przesłanie. Dociekanie sensu i znaczenia przytoczonego zdarzenia angażuje analizę językową, semantyczną w oparciu o tzw. pentadę Kennetha Burke, ale w jednakim stopniu teologiczną, egzegetyczną. Przedstawione dociekania nie stanowią zamkniętej i kompletnej odpowiedzi interpretacyjnej. Stawiają szereg pytań angażujących czytelnika w dyskurs sensu przesłania. W takim rozumieniu, tekst zakłada intelektualną współpracę czytelnika.