Apostolat rodziny wielodzietnej. Studium z duszpasterstwa rodzin - Lemieszek, Magdalena Ewa (Teologia i Moralność, 2024)
Celem badań, których wyniki oraz istotne wnioski i postulaty pastoralne prezentowane są w artykule, było pokazanie autentycznego obrazu współczesnych, wielkich rodzin i pełnienie przez nie apostolatu chrześcijańskiego. Problem badawczy został rozwiązany w ramach paradygmatu analizy teologii pastoralnej. Artykuł zawiera ponadto omówienie dysertacji, użytych metod i technik badawczych oraz charakterystykę badań własnych i grupy badawczej. Kolejno zostały omówione wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących wewnątrzrodzinnego apostolatu nauczania, apostolatu uświęcania i apostolatu służby, apostolatu w parafii, apostolatu na szczeblu ponadparafialnym, apostolatu w zrzeszeniach religijnych realizowanego przez rodziny wielodzietne oraz zaangażowanie tych rodzin w apostolat sąsiedzki, apostolat w środowiskach lokalnych i apostolat w środowiskach alternatywnych. Artykuł podsumowują istotne wnioski oraz postulaty pastoralne, dotyczące realizacji apostolatu małżonków i dzieci z rodzin „trzy plus”. Jak wynika z badań, realizowany w określonych uwarunkowaniach współczesnego świata przez rodziny wielodzietne apostolat jawi się jako skuteczne, trwałe radosne i pełne nadziei świadectwo przyjęcia przez rodziny ich powołania.