"Obowiązki wobec życia”: spór o wartości podstawowe ojca Richarda J. Neuhaus’a z Georgem W. Bush’em - Kłos-Skrzypczak , Aleksandra (Teologia i Moralność, 2024)
Artykuł zwraca uwagę na kontekst społeczno-polityczny walki o prawo do życia nienarodzonych dzieci w perspektywie amerykańskiej. Celem artykułu jest prezentacja działalności społeczno-duszpasterskiej ojca Richarda J. Neuhausa, neokonserwatysty, redaktora czasopisma First Things, który nieoficjalnie doradzał prezydentowi George’owi W. Bush’owi w działaniach na rzecz promocji „Culture of Life” („Kultury życia”). Przy wykorzystaniu metody badania dokumentów poddano analizie materiały opracowane w nowojorskim archiwum czasopisma First Things, zaś korzystając z metody analityczno-syntetycznej zaprezentowano artykuły i komentarze publikowane w niniejszej tematyce na łamach wspomnianego periodyku.