Moralna odpowiedzialność za marnowanie żywności z perspektywy „struktur grzechu”. Refleksja nad polskim doświadczeniem - Wuwer, Arkadiusz (Teologia i Moralność, 2024)
Artykuł przedstawia problem marnowania żywności z perspektywy katolickiej nauki społecznej jako kwestię społeczno-ekonomiczną i dylemat moralny, umieszczając go w kontekście „grzechu strukturalnego”. Odnosząc się do historii bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce i środków prawnych mających na celu zwalczanie marnotrawstwa żywności, autor argumentuje, że chociaż do marnowania żywności przyczyniają się czynniki strukturalne, to jednak odpowiedzialność osobista jest kluczowa, ponieważ działania moralne są zawsze osobiste, pomimo wpływów systemowych. W rezultacie, tekst charakteryzujący się interdyscyplinarnym podejściem, łączącym teologię moralną, prawo, ekonomię i etykę środowiskową, oferuje prowokujące do myślenia spojrzenie na problem marnowania żywności, wzywając zarówno do zmiany systemowej, jak i transformacji moralnej.