Biblia i św. Tomasz z Akwinu: o możliwości stosowania przemocy (kazus 1 Mch 2,23-26) - Nawrot, Janusz (Teologia i Moralność, 2024)
W tekstach Starego Testamentu odnajdujemy wiele przykładów stosowania przemocy, które choć znajdują swe uzasadnienie w kontekście starotestamentowego prawodawstwa, w oczach wielu współczesnych osób są niezrozumiałe czy wręcz nieakceptowalne. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie krótkiej analizy tekstu 1 Mch 2,23-26 stanowiącej punkt wyjścia do krytycznej lektury tekstów św. Tomasza z Akwinu zawartych w jego Sumie Teologicznej. Stosując metodę krytycznej analizy tekstów źródłowych można było dojść do wniosku, że choć przemoc nie jest jedynym, zalecanym środkiem walki o sprawiedliwość, to jednak może okazać się konieczna a tym samym moralnie usprawiedliwiona w sytuacji, gdy zawodzą wszelkie inne środki naprawienia krzywd i powrotu do sprawiedliwości.