Wojna i pokój w religiach – perspektywy porównawcze - Haußig, Hans-Michael (Teologia i Moralność, 2024)
Celem artykułu jest zbadanie różnych postaw religii wobec wojny i pokoju. Chociaż ogólnie rzecz biorąc, religie są postrzegane jako pokojowe, w przeszłości i teraźniejszości było wiele konfliktów, które są interpretowane jako religijne. Nie można tego wyjaśnić jako wypaczenia poszczególnych religii; ponadto wykazuje to ambiwalentny stosunek do wojny i pokoju, który jest wyznawany przez ich odpowiednie tradycje.