Przemoc w polskich więzieniach – wyzwania resocjalizacyjne i potrzeba prewencji - Nymś-Górna, Agnieszka (Teologia i Moralność, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie zjawiska przemocy w polskich zakładach karnych, wskazując na jego wieloaspektowy charakter oraz znaczenie dla funkcjonowania społeczności więziennej. Omówiono również specyficzne zasady, według których funkcjonują więźniowie. Artykuł ma charakter przeglądowy. Wykorzystano metodę desk research z uwzględnieniem statystyk Służby Więziennej. Wnioski z analizy potwierdzają, że przemoc jest powszechnym problemem, przy czym najczęściej występuje przemoc ekonomiczna, a przemoc fizyczna budzi największy lęk wśród osadzonych. Zaprezentowane statystyki, dotyczące zdarzeń nadzwyczajnych, podkreślają potrzebę wdrożenia kompleksowych strategii prewencyjnych i interwencyjnych. Wskazano na kluczowe wyzwania stojące przed systemem penitencjarnym, takie jak konieczność zapewnienia bezpieczeństwa, przestrzegania praw osadzonych oraz skutecznej resocjalizacji. Artykuł proponuje różnorodne działania mające na celu przeciwdziałanie przemocy oraz wspieranie procesu resocjalizacji w polskich zakładach karnych.