„Dar i zobowiązanie”: koncepcja pokoju w myśli społecznej Kościoła - Gocko, Jerzy (Teologia i Moralność, 2024)
Celem artykułu jest prezentacja istoty katolickiej koncepcji pokoju w oparciu o metodę krytycznej analizy źródeł w postaci dokumentów społecznych Kościoła i nauczania papieskiego oraz literatury przedmiotu. Oparta na biblijnym fundamencie oraz na antropologii personalistycznej wizja pokoju jawi się jako głęboko realistyczna i integralna, obejmując najpierw jego wewnętrzną harmonię, przedłużaną następnie w relacje społeczne. Nowością w porównaniu z innymi ujęciami jest powiązanie pokoju z kategorię dobra wspólnego. Pokój w katolickiej myśli społecznej jest przedstawiany jako kluczowy element ładu społecznego, który z natury ma charakter moralny. W kontekście niektórych współczesnych nurtów pacyfistycznych podkreślono potrzebę odideologizowania troski o pokój.