Bez przemocy? Teologia polityczna z perspektywy chrześcijańskiej - Körner, Felix (Teologia i Moralność, 2024)
Artykuł ponownie ocenia trzy kluczowe problemy indywidualnej i politycznej władzy i przemocy z chrześcijańskiego punktu widzenia. Zastosowano w nim metodę „teologii interaktywnej”, czyli ponownej prezentacji myśli tradycji wiary w dialogu z nieprzekonanymi kolegami. (1) W jaki sposób wiara chrześcijańska wyzwala ludzi ze spirali przemocy? Pozwalając im wejść do żywej sfery głoszonej przez Jezusa jako „królestwo Boże”. (2) Jaka jest rola Kościoła w odniesieniu do władzy państwowej? Ukierunkować ją i zrelatywizować, przypominając jej o jej – nigdy nie spełnionym – zadaniu reprezentowania nadchodzącego królestwa Bożego poprzez ludzki – a właściwie ludzki – rozwój. (3) Wyjaśnia to również teologicznie – precyzyjnie ograniczoną – legalność rządów politycznych.