Wypalenie rodzicielskie a stosowanie przemocy wobec dziecka - Lewicka, Monika (Teologia i Moralność, 2024)
Artykuł jest próbą ukazania związków pomiędzy wypaleniem rodzicielskim, a zjawiskiem stosowania przemocy w rodzinie. Podejmuje problematykę pojęcia wypalenia rodzicielskiego przedstawiając jego symptomy, specyficzne stresory oraz modele działania. Następnie dokonana została charakterystyka przemocy ze szczególnym uwzględnieniem przemocy w rodzinie, a później próba ukazania związków pomiędzy wypaleniem rodzicielskim, a zjawiskiem (nie) stosowania przemocy w rodzinie.