Sztuczna inteligencja w zarządzaniu: analiza etyczna z perspektywy katolickiej nauki społecznej - Zadroga, Adam (Teologia i Moralność, 2025)
Celem artykułu jest analiza etycznych wyzwań, wynikających z zastosowania sztucznej inteligencji (AI) w zarządzaniu, przy wykorzystaniu zasad katolickiej nauki społecznej jako ram interpretacyjnych. Badanie oparto na analizie literatury naukowej, uwzględniając takie aspekty, jak: przejrzystość procesów decyzyjnych, odpowiedzialność, ochrona prywatności, wpływ automatyzacji na rynek pracy oraz eliminacja uprzedzeń. Zastosowana metodologia obejmuje analizę teoretyczną. Wnioski wskazują na konieczność integrowania zasad etycznych w projektowanie i wdrażanie AI, z uwzględnieniem godności osoby ludzkiej, dobra wspólnego i solidarności. Artykuł podkreśla także rolę edukacji i współpracy międzynarodowej w kształtowaniu odpowiedzialnych praktyk.