Ewangelia życia a ulepszanie życia. Od prometeizmu do transhumanizmu - Waluś, Monika (Teologia i Moralność, 2025)
Przedstawiając swą naukę o Ewangelii życia i polemizując z niektórymi koncepcjami człowieczeństwa Jan Paweł II przywołuje pojęcie postawy prometejskiej, chętnie przyjmowanej także przez transhumanizm. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie krótkiej analizy pola aktualnych skojarzeń pojęcia prometeizmu, stanowiącej punkt wyjścia do refleksji nad zasadnością używania tego pojęcia w dyskusji z ideami transhumanizmu. Stosując metodę krytycznej analizy źródeł można dojść do wniosku, że choć rzeczywiście mit prometejski bywa adekwatnym puntem odniesienia w opisie transhumanizmu, używanie go w dyskusji może być uznane za ryzykowne, ze względu na jednoznacznie pozytywne skojarzenia współczesnego czytelnika.