Sztuczna inteligencja w procedurze in vitro – dylematy etyczne i stanowisko Kościoła katolickiego - Dańczak, Mateusz (Teologia i Moralność, 2025)
Celem publikacji jest przedstawienie dylematów etycznych oraz stanowiska Kościoła katolickiego w odniesieniu do wykorzystania sztucznej inteligencji w procedurze zapłodnienia in vitro. Artykuł przedstawia klasyczny przebieg procedury sztucznego zapłodnienia, wyniki badań nad zastosowaniem sztucznej inteligencji w selekcji zarodków, a także wynikające z tego problemy etyczne. Podstawową metodą badawczą była analiza i synteza literatury naukowej oraz nauczania Kościoła katolickiego. Wnioski wskazują, że choć wykorzystanie sztucznej inteligencji zwiększa techniczną skuteczność selekcji zarodków, nie zmienia to moralnej oceny procedury in vitro, która z perspektywy katolickiej pozostaje nie do przyjęcia.