Pokojowa wizja państwa Izrael w wypowiedziach żydowskich rekonstrukcjonistów - Szczerbiński, Waldemar (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł przedstawia zarówno postulaty Mordecaia M. Kaplana – założyciela rekonstrukcjonizmu żydowskiego, jak i wypowiedzi współczesnych rekonstrukcjonistów żydowskich w odniesieniu do „Erec Yisrael”, w kontekście obecnej wojny na terenie Ziemi Świętej. Celem artykułu jest przedstawienie pokojowej wizji Kaplana oraz odnalezienie odpowiedzi na pytania: jak było i jest możliwe zbudowanie oraz funkcjonowanie żydowskiego państwa w warunkach pokojowych?; jaki jest stosunek rekonstrukcjonistów do trwającej wojny?; jakie inicjatywy są podejmowane przez rekonstrukcjonistów, aby przywrócić i utrzymać pokój w Ziemi Świętej? Metoda analityczna pozwoliła prześledzić twórczość Kaplana i wyodrębnić jego główne tezy w kontekście omawianego tematu. Zastosowanie natomiast metody porównawczej umożliwiło dostrzeżenie podobieństw i różnic między Kaplanem, a współczesnymi rekonstrukcjonistami żydowskimi. Podstawowy wniosek można wyrazić w następujący sposób: bez proponowanego przez rekonstrukcjonistów egalitaryzmu (narodowego, kulturowego, religijnego) niemożliwe jest utrzymanie pokoju w Ziemi Świętej.