Małżeństwo jako wspólna droga do świętości - Królczyk, Małgorzata (Teologia i Moralność, 2025)
Współczesny upadek moralności prowadzi do lekceważenia świętości małżeństwa i rodziny. Dlatego należy podjąć działania, aby pomóc małżonkom odkrywać piękno oraz wielkość ich powołania. Nie możemy zrezygnować z promowania małżeństwa i ukazywania jego wartości moralnej o charakterze ponadczasowym. Celem artykułu: „Małżeństwo jako wspólna droga do świętości” jest zwrócenie uwagi, iż małżeństwo jest świętym sakramentem, w którym żyje i działa Chrystus. Bóg-Stwórca ustanowił je mądrze i opatrznościowo, aby urzeczywistniać w ludziach swój plan miłości. Chrystus, dokonując dzieła odkupienia, nadaje wspólnocie małżeńskiej wyższą godność i obdarza ją sakramentalną mocą. Chociaż małżeństwo i rodzina są instytucjami naturalnymi, powołanymi przez Boga z miłości do miłości, to jednak dzisiaj przeżywają one swój kryzys. Niedojrzałość emocjonalna osób, które zawierają związki, staje się podłożem rozpadu wielu małżeństw. Powstające nowe formy życia małżeńsko-rodzinnego, które propaguje się jako alternatywne dla tradycyjnie rozumianych małżeństw i rodzin są oznaką kryzysu małżeństwa i rodziny. Zagrożeniem dla świętości małżeństwa i rodziny jest także ideologia gender. Aby ratować współczesne małżeństwa i rodzinę, należy przypomnieć wzory świętych rodzin, które mimo trudności i wielu kryzysów wytrwały w miłości wiernej. W pracy wykorzystano metodę krytycznej analizy tekstu, metodę porównawczą oraz pozytywnego wykładu.