Reperkusje Jezusowego wezwania do bezgranicznego przebaczania „z serca” (Mt 18,21-35) w Zapiskach więziennych bł. kard. Stefana Wyszyńskiego - Florczyk, Łukasz (Teologia i Moralność, 2025)
Niniejszy artykuł składa się z dwóch zasadniczych części. W pierwszej z nich autor, posługując się metodą historyczno-krytyczną, przebadał perykopę Mt 18,21-35. Celem podjętych analiz (literackiej i egzegetyczno-teologicznej) było wyłonienie istoty Jezusowego orędzia o przebaczeniu. Okazuje się, że oba passusy (Mt 18,21-22; Mt 18,23-35) są ze sobą luźno powiązane i kładą nacisk na różne aspekty dotyczące przebaczenia. Pierwszy tekst akcentuje ilość przebaczenia (zawsze), a drugi – jakość („z serca”). W drugiej części artykułu autor, na podstawie Zapisków więziennych, przeanalizował wypowiedzi bł. kard. Stefana Wyszyńskiego na temat przebaczenia. Z kolei celem tych analiz było stwierdzenie, czy i w jakim stopniu Prymas Tysiąclecia realizował w swoim życiu przesłanie wypływające z perykopy Mt 18,21-35. Bazując na zapiskach kard. Wyszyńskiego można wywnioskować, że opowiadał się on za bezgranicznym przebaczaniem „z serca”. Taka postawa Prymasa Tysiąclecia może stanowić doskonały komentarz praktyczny do dialogu Piotra z Jezusem (Mt 18,21-22) oraz przypowieści o nielitościwym dłużniku (Mt 18,23-35).