Efektywność coachingu w doradztwie zawodowym maturzystów – wyniki badań własnych - Piętoń, Anna (Teologia i Moralność, 2025)
Celem niniejszej pracy było zbadanie skuteczności coachingu kariery jako alternatywnej formy doradztwa zawodowego dla uczniów klas maturalnych. Zastosowano metodę eksperymentalną z grupą coachingową i kontrolną, a także przeprowadzono badania ankietowe oraz analizę danych zastanych. Wyniki wykazały, że coaching znacząco podnosi poziom inteligencji emocjonalnej, poprawia style radzenia sobie ze stresem i ułatwia sprecyzowanie orientacji zawodowych. W przeciwieństwie do tradycyjnego doradztwa, coaching okazał się skuteczny niezależnie od stylu poznawczego uczniów. Wnioski wskazują na potrzebę wprowadzenia coachingu jako uzupełnienia systemu doradztwa zawodowego w szkołach.