Fichte i konsekwencje jego filozofii - Asmuth, Christoph (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł przedstawia idee Fichtego i ich konsekwencje dla dalszej refleksji i ruchów społecznych w Niemczech, prawdopodobnie nieprzewidziane przez samego filozofa, wynikające zarówno z interpretacji jego idei, jak i sytuacji polityczno-społecznej. Metodologicznie artykuł opiera się na analizie pism Fichtego i jego postawy w kontekście wydarzeń oraz rozwoju literatury i myśli społecznej w krajach związkowych Niemiec.