David Caro: Żyd, Niemiec, Polak - Wilkes, George R. (Teologia i Moralność, 2025)
David Caro był orędownikiem żydowskiego oświecenia (haskali). Większość życia spędził w Poznaniu. Niniejszy artykuł analizuje rolę idealizmu w opublikowanych pracach Caro, jego pragnienie rozwoju kulturalnego i politycznego Żydów, a także jego głośny program reformy rabinicznej oraz kampanię na rzecz nowoczesnego szkolnictwa dla Żydów. Wcześniejsze badania charakteryzowały twórczość Caro jako radykalną lub umiarkowaną w odniesieniu do uznawania potrzeby żydowskiej reformy religijnej. Niniejszy artykuł ma na celu przeformułowanie badań nad myślą Caro, poprzez mocniejsze uwzględnienie kontekstu żydowskiego, niemieckiego i polskiego oraz dokładniejsze zbadanie jego recepcji idei idealistycznych w perspektywie kultury, edukacji i polityki.