Pod wpływem niemieckiego idealizmu. Eleonora Ziemięcka (1819-1869) i pierwsze polskie czasopismo filozoficzne - Waluś, Monika Katarzyna (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł ukazuje pierwszą polską filozofkę Eleonorę Ziemięcką, która pod wpływem swego zainteresowania filozofią niemiecką założyła pierwsze czasopismo filozoficzne na ziemiach polskich i skupiła środowisko ponad 60 osób piszących na tematy filozoficzne. Ukazana została także recepcja jej działalności. Artykuł opiera się o źródła dotyczące Ziemięckiej oraz o zachowane artykuły w czasopismach.