Maimon i Fichte o niemożliwości filozoficznego ateizmu - Oren, Yady (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł bada wspólne stanowisko Salomona Maimona i Johanna Gottlieba Fichtego w kwestii niemożliwości ateizmu filozoficznego, pomimo historycznych oskarżeń o ateizm skierowanych pod adresem obu myślicieli. Zastosowaną metodą jest dokładna lektura porównawcza dzieła Maimona Philosophisches Wörterbuch (1791) oraz Fichtego O podstawach naszego przekonania o boskim rządzie świata (1799), w kontekście ich biografii i uwarunkowań kulturowych. Analiza pokazuje, że chociaż obaj myśliciele odrzucają tradycyjne dowody na istnienie Boga, potwierdzają oni koncepcję Boga jako idei logicznie koniecznej (Maimon) lub moralnej konieczności, opartej na praktycznym rozumowaniu (Fichte). Artykuł kończy się wnioskiem, że dla obu filozofów ateizm jest nie tylko fałszywy, ale także wewnętrznie sprzeczny, a to wspólne stanowisko odzwierciedla postkantowską transformację teologii z metafizyki teoretycznej w praktyczne rozumowanie.