Płodność ludzka jako wyraz Bożej mocy stwórczej - Lichtenberg-Kokoszka , Emilia; Królczyk, Małgorzata (Teologia i Moralność, 2025)
Akt małżeński, rozumiany jako dar z siebie i przyjęcie daru drugiego człowieka, najpełniej wyraża się poprzez rodzicielstwo. Celem pracy jest pokazanie rodzicielstwa jako efektu współpracy Boga i człowieka; miłości rodzicielskiej jako obrazu miłości samego Boga; przedstawienie prokreacyjnego i więziotwórczego znaczenia aktu seksualnego oraz zasad odpowiedzialnego rodzicielstwa. Zastosowana metoda krytycznej analizy literatury przedmiotu z zakresu teologii, seksuologii oraz familiologii pozwoliła na stwierdzenie, że chrześcijańskie podejście do rodzicielstwa wiąże się z odpowiedzialnym przyjęciem i podjęciem aktywności seksualnej z uwzględnieniem suwerennej woli Boga jako dawcy życia.