Sztuczna inteligencja a godność ludzka: identyfikacja głównych kwestii etycznych - Anabila, Robert (Teologia i Moralność, 2025)
Sztuczna inteligencja (AI) ma coraz większy wpływ na wiele dziedzin życia ludzkiego, oferując rozwiązania w zakresie opieki zdrowotnej, rolnictwa i edukacji, ale jednocześnie stawiając poważne wyzwania etyczne. Niniejsze badanie analizuje, w jaki sposób szybki rozwój i wykorzystanie sztucznej inteligencji wpływają na rozumienie i zachowanie godności ludzkiej w ramach katolickiej teologii moralnej. Ma ono na celu określenie zasad etycznych, które mogą stanowić wytyczne dla odpowiedzialnego stosowania sztucznej inteligencji, kładąc nacisk na autonomię, przejrzystość, odpowiedzialność i sprawiedliwość. W badaniu zastosowano jakościową metodologię opartą na literaturze, czerpiąc z dokumentów watykańskich, publikacji Papieskiej Akademii Życia, czasopism naukowych i dokumentów programowych w celu zbadania moralnych implikacji AI. Poprzez analizę porównawczą i interpretacyjną, badanie identyfikuje, w jaki sposób AI może przyczyniać się do erozji prywatności, nierówności społecznych i osłabienia moralnej sprawczości. Wyniki badania wskazują, że nauczanie Kościoła na temat godności ludzkiej i dobra wspólnego stanowi niezbędną podstawę moralną do oceny postępu technologicznego. W badaniu stwierdzono, że włączenie refleksji teologicznej do etyki sztucznej inteligencji ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia, że innowacje służą ludzkości i podtrzymują jej nieodłączną godność.