Teologia ciała odczytana na nowo. Trzy wymiary ludzkiego rodzicielstwa w Gratissimam sane - Dumin, Marek (Teologia i Moralność, 2025)
Artykuł przedstawia teologiczną refleksję o ludzkim rodzicielstwie w Liście do rodzin Jana Pawła II Gratissimam sane. Za istotne uznano podjęcie kwestii metodologicznych w kluczu antropologii Jana Pawła II obecnej w papieskich katechezach o teologii ciała. Są nimi trzy doświadczenia człowieka, opisujące odpowiednio trzy okresy historii zbawienia: natura integra, lapsa, redempta. Z uwagi na przyjętą metodę autor ukazuje ludzkie rodzicielstwo w trzech wymiarach: genealogia boska człowieka, prawo do życia, oblubieńcza miłość Chrystusa.