Evangelium vitae wobec prestiżu życia i umierania w dawnej i obecnej kulturze - Waluś, Monika Katarzyna (Teologia i Moralność, 2025)
Nauka Jana Pawła II o godności życia człowieka w Evangelium vitae bywa przedstawiana w kontekście zagrożeń nowoczesnej kultury. Celem niniejszej pracy jest ukazanie napięcia pomiędzy kluczowym dla Jana Pawła II terminem „godność człowieka”, a kulturą zarówno tradycyjną, jak i współczesną. Stosując metodę analizy krytycznej można wskazać, że tradycyjna aksjologia wielu narodów, bardziej niż szacunek wobec życia, akcentowała prestiż godnego umierania, przez co przyjęcie nauczania Evangelium vitae bywa jeszcze trudniejsze.