Rola postaw wychowawczych i modelującego wpływu rodziców na kształtowanie zadaniowej strategii radzenia sobie młodzieży w sytuacjach konfliktu społecznego - Borecka-Biernat, Danuta (Teologia i Moralność, 2025)
Celem badań było poszukiwanie rodzinnych predyktorów strategii zadaniowego radzenia sobie dorastającej młodzieży w sytuacji konfliktu społecznego. Badania przeprowadzono wśród 893 osób (468 dziewcząt i 425 chłopców) w wieku 13–15 lat. Posłużono się Skalą Postaw Rodzicielskich (SPR) Plopy, Kwestionariuszem do badania strategii radzenia sobie rodziców w sytuacji konfliktu społecznego (SRwSK) Boreckiej-Biernat i Kwestionariuszem do badania strategii radzenia sobie młodzieży w sytuacji konfliktu społecznego (KSMK) Boreckiej-Biernat. Wśród rodzinnych uwarunkowań zadaniowego sposobu reagowania adolescenta na napięcie emocjonalne powstające w sytuacji konfliktowej istotny wpływ mają prawidłowe postawy wychowawcze rodziców wobec dorastającego dziecka oraz dostarczanie młodemu człowiekowi wzorów zadaniowego sposobu radzenia sobie rodziców w sytuacji konfliktu społecznego. Rezultaty tych badań stanowią wskazówki teoretyczne w opracowaniu strategii wychowawczych, kreujących jednostkę aktywną, zdolną do podejmowania wysiłków zmierzających do rozwiązania i przezwyciężania konfliktów oraz radzącą sobie w sposób racjonacjonalny z problemami dotyczącymi szkoły, kolegów i domu rodzinnego.