Problem sprawiedliwości społecznej w posynodalnej adhortacji apostolskiej Ecclesia in Africa z 1995 roku oraz w dokumentach Konferencji Katolickich Biskupów Ghany w latach 2014–2024 - Oppong, Fredrick Mensah (Teologia i Moralność, 2025)
W epoce naznaczonej głębokimi nierównościami społecznymi i dylematami etycznymi rola instytucji religijnych w promowaniu sprawiedliwości społecznej nigdy nie była tak istotna. Niniejszy artykuł analizuje reakcję Konferencji Katolickich Biskupów Ghany (KKBG) na imperatywy sprawiedliwości społecznej przedstawione w Ecclesia in Africa (1995), posynodalnej Adhortacji apostolskiej papieża Jana Pawła II. Przeprowadzona zostanie przegląd opisowa i krytyczna oparta na wybranych listach pasterskich i innych oświadczeniach KKBG. Przegląd ta będzie dotyczyła palących problemów społecznych, w tym nierówności ekonomicznych, konfliktów, nierówności w dostępie do wysokiej jakości edukacji, korupcji politycznej i degradacji środowiska naturalnego, czyli wyzwań, które nadal mają wpływ na społeczeństwo Ghany. Przegląd dokumentów i nauk KKBG dotyczących sprawiedliwości społecznej ujawnia stanowisko Konferencji w kwestiach istotnych dla kontekstu ghańskiego. Badania te pozwalają lepiej zrozumieć rolę KKBG w promowaniu sprawiedliwości społecznej w Ghanie oraz jej implikacje dla polityki i praktyki.