Relacje i komunikacja wewnątrzrodzinna. Artykuł recenzyjny - Wocka, Joanna (Teologia i Moralność, 2025)
Celem recenzji jest zaprezentowanie książki Wiesława Sikorskiego, na tle innych publikacji w zakresie komunikacji wewnątrzrodzinnej. Autor recenzowanej pracy przedstawił najważniejsze czynniki odpowiedzialne za dobre i złe relacje w rodzinie, wskazując przyczyny konfliktów oraz sprawdzone sposoby ich łagodzenia. Prezentując działania terapeutyczne, akcentuje problematykę skutecznej komunikacji między członkami rodziny, zarówno przy użyciu słów (także w formie metafor), jak i mowy ciała. Jest to znakomita lektura nie tylko dla osób profesjonalnie pomagających rodzinom (pedagogów, psychologów, pracowników socjalnych, psychoterapeutów), ale również dla wszystkich, którzy pragną lepiej zrozumieć i poznać zasady dobrego funkcjonowania rodziny.