Współczesny kryzys migracyjny. Wyzwania dla Kościoła - Balicki, Janusz (Teologia i Moralność, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest próba zwrócenia uwagi na wyzwania, jakie stawia przed Kościołem obecny kryzys migracyjny w Europie, w kontekście debaty na temat przyjmowania nielegalnych imigrantów i uchodźców przybywających do Europy oraz związanego z tym bezpieczeństwa społecznego i kulturowego. Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej omówione są migracje oraz uchodźstwo w świecie i w Europie w wymiarze historycznym. Część druga prezentuje stosunek społeczeństw Europy do imigrantów i uchodźców. Część trzecia zajmuje się obecnymi migracjami i uchodźstwem jako wyzwaniami dla Kościoła. Wnioski: W debacie o współczesnym napływie imigrantów do Europy nie można zapominać o masowych emigracjach z Europy w XIX w., pierwszej połowie XX w. oraz o uchodźstwie w związku z I i II wojną światową. Kościół powinna zająć się ponadto brakiem solidarności państw tworzących UE we wspólnym rozwiązywaniu problemów kryzysu migracyjnego; dalekim od postaw chrześcijańskich stosunkiem do osób starających się dotrzeć do Europy z rejonów biednych czy objętych konfliktami oraz sprzecznym z nauką Soboru Watykańskiego II podejściem do muzułmanów.