Teologia codzienności Karla Rahnera jako odpowiedź na duchowe potrzeby człowieka w postmodernistycznym świecie - Nowicka, Justyna (Teologia i Moralność, 2017)
W artykule podjęto próbę ukazania teologii codzienności Karla Rahnera jako odpowiedzi na duchowe potrzeby człowieka uwarunkowanego przez postmodernistyczne przemiany. W tym celu omówiono społeczno-kulturowe aspekty postmodernizmu i ich antropologiczne konsekwencje. Stały się one podstawą do ukazania kontekstualnej teologii Rahnera jako uwzględniającej uwarunkowania, którym podlega współczesny człowiek.