Idea rodzicielstwa duchowego w życiu i twórczości Karola Wojtyły - Roubo, Franciszka (Teologia i Moralność, 2017)
Na główne przesłanie idei rodzicielstwa duchowego autorstwa Karola Wojtyły ogromny wpływ miały doświadczenia jego życia, twórczość poetycka i intelektualna. Początki idei rodzicielstwa duchowego są dostrzegalne w jego poezji i dramatach. Jednakże to w pracy intelektualnej idea rodzicielstwa duchowego została w pełni rozwinięta. Największe znaczenie miały dzieła: Miłość i odpowiedzialność i Osoba i czyn. W książce Miłość i odpowiedzialność Karol Wojtyła łączy ideę rodzicielstwa duchowego z „bezinteresownym darem z siebie”, który jest esencją owej idei. W książce Osoba i czyn K. Wojtyła przedstawia ową ideę w integracji osoby, poprzez doświadczenie rodzicielstwa duchowego przejawiającego się w solidarności z grupami i wspólnotami. W narracji K. Wojtyły rodzicielstwo duchowe jest postrzegane jako moralne wyzwanie. Idea rodzicielstwa duchowego przedstawiona w życiu i twórczości K. Wojtyły jest pomocą w dialogu ze światem. Może być praktycznym i realnym otwarciem drzwi Chrystusowi, wyzwoleniem dla najbiedniejszych i duchowo pogubionych braci i sióstr.