Bezdroża ekologii – chrześcijańska krytyka współczesnych nurtów ekologii - Jurczyk, Bernard (Teologia i Moralność, 2016)
Na początku ekologia była gałęzią nauki zajmującą się relacjami i interakcjami między organizmami, których wyniki nie wzbudzały szczególnych zainteresowań. Zmieniło się to, gdy ekologia kulturalna zaczęła huczać w latach sześćdziesiątych. W latach 70. ekologia stała się formą sprzeciwu wobec rewolucji technologicznej i przemysłowej.