Ekologia ludzka jako poszerzona perspektywa ekologiczna - Wyrostkiewicz, Michał (Teologia i Moralność, 2016)
Perspektywa ekologiczna oznacza paradygmat naukowy, czyli spojrzenie na świat z uwzględnieniem czterech faktorów, które stanowią fundamenty tej perspektywy. Są to: jednostka centralna, środowisko naturalne, naturalna ekonomia środowiskowa (ekologiczność) oraz rozwój. Taki wypracowany przez ekologów-przyrodników sposób patrzenia na badaną rzeczywistość zostaje w ekologii ludzkiej poszerzony. Przede wszystkim do badań włączone są inne nauki, także humanistyczne. Poszerzony też jest każdy z faktorów. Jednostką podstawową jest osoba ludzka, środowiskiem przyroda i społeczeństwo, ekologiczność oznacza życie zgodne z naturą wszystkich stworzeń, a rozwój to rozwój integralny osoby ludzkiej.