Duchowość ekologiczna w świetle Laudato si’ papieża Franciszka - Hadryś, Jacek (Teologia i Moralność, 2016)
Duchowość ekologiczna to – mocno uwzględniająca i akcentująca relacje ze światem – realizacja komunii człowieka z Bogiem. Chrześcijanin, charakteryzujący się duchowością ekologiczną, w swoim dążeniu do świętości będzie kładł nacisk na konsekwencje spotkania człowieka z Jezusem w relacjach z otaczającym go światem. Papież Franciszek duchowości ekologicznej poświęcił ostatni, szósty rozdział encykliki Laudato si’. Autor niniejszego przedłożenia całość zagadnienia podzielił na dwie części. W pierwszej z nich wskazał na biblijne oraz teologiczno-praktyczne przesłanki i uzasadnienia potrzeby duchowości ekologicznej, w drugiej natomiast przedstawił jej owoce i konsekwencje. W posumowaniu badań podkreślił znaczenie duchowości ekologicznej dla dobra i bezpieczeństwa człowieka. Przeprowadzone badania upoważniają autora do stwierdzenia, że przyjęcie stylu życia, który wynika z duchowości ekologicznej, sprzyja zdrowiu zarówno duszy, jak i ciała. Taki sposób egzystencji ma zatem wartość nie tylko doczesną, ale sięga o wiele głębiej: otwiera człowieka na perspektywę życia nadprzyrodzonego, wiecznego.